Kurkuma – Curcuma longa

Kurkuma alebo tiež indický šafran (ako sa rastline niekedy hovorí), je korenie získavané zo sušeného a namletého podzemku kurkumovníka dlhého (latinsky Curcuma longa). Korenie žltej farby pochádza z južnej Ázie. V posledných rokoch sa veľmi diskutujú prínosy a negatíva tejto rastliny. Zlatému koreniu, podľa prezývky, je prisudzovaných mnoho pozitívnych vplyvov na zdravie. Či už je to prospešnosť pre imunitný systém, tlmenie bolestí alebo napr. pomoc pri trávení. Súčasne je ale potrebná opatrnosť, pretože niektorým osobám by mohla spôsobiť problémy.

V praxi

Kurkuma je výrazný antioxidant a pre blahodárné účely sa používa viac ako 4000 rokov. Ako proticensoredovú zložku ju využíva nielen tradičná čínska medicína, ale aj ajurvéda. Obidve alternatívne metódy tiež na kurkumu spoliehajú pri terapii rán, problémoch s trávením ako je nadúvanie a podporovanie chuti k jedlu, ale tiež prispieva k tvorbe žlče, pomáha pri problémoch s pečeňou. Kurkuma rozpúšťa krvné zrazeniny, uľavuje od bolesti zubov, chrbta a rebier. Priaznivo pôsobí aj na podporu a usmernenie toku energie.

Laboratórne testovanie dokázalo ďalšie prospešné vlastnosti. Vedľa už spomínaných proticensoredových a antioxidačných schopností tejto rastline nechýbajú antibiotické, protikŕčovité, ale aj proticensoredové účinky.
Z ďalších pozitívnych vplyvov bolo zistené pôsobenie na pokles krvného tlaku, podporovanie sekrécie žlči, stimulovanie činnosti maternice, miernenie opuchov a censoredov.

Využívané je tiež pri žalúdočných vredoch, censoredch a bakteriálnych infekciách alebo ateroskleróze. Tradičné a zatiaľ nepreukázané využitie kurkumy uvádza tiež konzumáciu pri ekzémoch, syndróme karpálneho tunela, cirhóze pečene, žlčových kameňoch (niektoré zdroje ale nabádajú k obozretnosti), chorobách srdca alebo AIDS.

prášok kurkumy v miske

Kurkuma môže byť použitá k nasledujúcim účelom

Podpora imunity, hojenie rán, problémy s trávením (nadúvanie, podpora chuti k jedlu), ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, podpora tvorby žlče, pomoc pri pečeňových problémoch, rozpúšťanie krvných zrazenín, úľava od bolesti zubov, chrbta a rebier, alergia, Alzheimerova choroba, kardiovaskulárne ochorenia, najzávažnejšie ochorenie.

Kurkuma je využívaná ako celkovo povzbudzujúci prostriedok. Ajurvéda ju hodnotí ako mierne prehrievajúci, s upokojujúcimi účinkami, so schopnosťou dodávať výživu tkanivu a podporovať obeh vo fyzickom aj psychickom zmysle.

Charakteristika kurkumy

Kurkuma dlhá (Curcuma longa) býva tiež označovaná ako indický šafran alebo zlaté korenie, po anglicky turmeric. Jedná sa o vysokú rastlinu, ktorá rastie predovšetkým v Južnej Ázii a Strednej Amerike.
Žltý prášok, ako ho poznáme zo sáčkov korenia, je vyrobený rozomletím sušeného podzemku rastliny. Typická žltá farba inšpirovala niektoré kultúry, ktoré ju využívali ako farbivo. Zvyčajne kurkumu zaraďujeme v kuchyni ako súčasť kari produktov.
Kurkuma tak nachádza uplatnenie predovšetkým v indickej kuchyni, ktorej dodáva chuť, farbu a vôňu.
Kurkuma ako antioxidant prispieva v boji s voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú bunkové membrány a sú schopné spôsobiť bunkovú smrť.

Zložky kurkumy

Mletý podzemok ako prírodnú drogu nájdeme pod názvom Curcuma longa rhizoma. Extrahovaná látka sa skladá z kurkumínov, teda derivátov základnej organickej zlúčeniny 1,7-bis(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)hepta-1,6-dien-3,5-dionu v rôznom zložení. Okrem toho sa v podzemku kurkumy vyskytuje aj menšie množstvo olejov a živíc.

Kurkumín

Z kurkumy je cenná predovšetkým hlavná aktívna zložka, flavonoid kurkumín, ktorý môže prospievať ľudskému zdraviu. Horšie sa ale vstrebáva. V potravinách ho nájdete ako E100, objavuje sa ale tiež pod názvami diferuloylmethan, kurkumová žlť, turmerova žlť,
Bolo zistené, že by mohol prispievať ku zlepšeniu stavov pri ochoreniach ako sú alergie, ale tiež ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, Alzheimerova choroba, kardiovaskulárne ochorenia alebo aj najzávažnejšie ochorenie.

Pretože kurkumín je v kurkume zastúpený približne 3 % (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17044766), je teda horšie biologicky dosiahnuteľný. Pre účinky na zdravie je potrebné používať izolovaný kurkumín a postarať sa tým o to, aby sa z tráviacej sústavy dostal do krvného obehu. Pôvodne využívaný extrakt z čierneho korenia má ale rôzne negatíva, preto sa starý spôsob užívania dnes nahradzuje modernejšími metódami spracovania kurkumínu, kde je dosiahnuté lepšej vstrebateľnosti a pritom nepôsobí nežiadúce účinky extraktu z čierneho korenia. Kurkumín je dobre rozpustný v tukoch, takže má zmysel ho konzumovať s tukom.

Kurkumín blokuje NF-kB (nukleárny faktor kappa B), čo je skupina faktorov, ktoré ovplyvňujú tak významné gény pre imunitu, bunkový rast a bunkovú smrť, censoredovú odpoveď a ďalšie procesy. Predpokladá sa, že NF-kB má veľký význam v mnohých chronických ochoreniach.
Activation of Transcription Factor NF-κB Is Suppressed by Curcumin (Diferuloylmethane), Sanjaya Singh a Bharat B. Aggarwal(§); Journal of Biological Chemistry, 1995 The American Society for Biochemistry and Molecular Biology, Inc.

Dôležité je, že sa v prípade kurkumínu jedná o bioaktívnu látku, ktorá bojuje proti censoredom na molekulárnej úrovni. A v štúdiách bola i porovnávaná účinnosť s proticensoredovými látkami, z čoho vyšiel kurkumín veľmi dobre. Napríklad pri chronickom censorede prednej uveitidy (týka sa očí).
Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa), Chainani-Wu N1., J Altern Complement Med. 2003 Feb;9(1):161-8.
Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis., Lal B1, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, Srimal RC., Phytother Res. 1999 Jun;13(4):318-22.

Nemenej významné sú tiež ďalšie kurkumínoidy ako Demethoxykurkumín a Bisdemethoxykurkumín, ktoré majú podobný vplyv ako kurkumín.

Prospešnosť kurkumy pre zdravie

Na základe množstva rôznych štúdií bolo zistené, že kurkuma má pomerne priaznivý vplyv na organizmus. Kurkumín vyniká nielen antioxidačnými účinkami, boli zistené i proticensoredové a proticensoredové účinky. Dokáže znižovať hladinu cholesterolu.

Bezpečný je v nižších dávkach. Vyššie dávky kurkumínu môžu spôsobovať zdravotné komplikácie. Pretože podporuje vylučovanie žlče, môže negatívne pôsobiť pri žlčových kameňoch a pri väčších pečeňových poruchách. Opatrné by mali byť aj osoby s problémom poruchy zrážanlivosti krvi. Obozretnosť sa odporúča i u žien, ktoré majú problémy s počatím alebo pri samotnom tehotenstve. Kurkuma totiž môže spôsobiť kontrakcie. Uvádza sa, že v malých dávkach by mal byť kurkumín pravdepodobne bezpečný.
Vedci z Monash University došli k záveru, že gram kurkumínu denne prospieva zdraviu. (Science Daily.com Spice up your memory: Just one gram of turmeric a day could boost memory)

V každom prípade, ak beriete látkay, pri tehotenstve a podobne, je potrebné užívanie vyšších dávok (napr. v podobe potravinového doplnku) konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Proticensoredovosť kurkumy

Medzi jedno z hlavných využití kurkumy patrí jej proticensoredové pôsobenie. Predpokladá sa, že nízky stupeň chronického censoredu má význam prakticky v každej chronickej západnej chorobe ako je najzávažnejšie ochorenie, Alzheimerova choroba, choroby srdca a rôzne degeneratívne stavy. Z tohto dôvodu má význam všetko, čo by mohlo riešiť chronické censoredy, pôsobiť preventívne alebo ich liečiť. A kurkuma by mohla byť takým produktom.
Inflammation and cancer, Coussens LM1, Werb Z., Nature. 2002 Dec 19-26;420(6917):860-7.

Artritída

Americká Arthritis Foundation uvádza niekoľko štúdií, z ktorých vyplýva, že kurkuma znižuje censored.

Proticensoredová schopnosť kurkumy môže znížiť bolesť, ktorú cítia v kĺboch ľudia s artritídou. V týchto prípadoch uvádza nadácia užívanie kapslí o objeme 400-600 mg až trikrát denne, čo môže priniesť úľavu od censoredu.
Bola skúmaná napríklad podobnosť s Ibuprofenom u ľudí, ktorí mali artritídu v kolenách. V prípade tejto štúdie ľudia konzumovali denne 800 mg kurkumy v kapsliach.

Kurkuma môže pomôcť chorým s osteoartrózou, pretože znižuje censored. Práve k znižovaniu censoredu bola táto rastlina využívaná uzdravovaťeľmi v Indii už pred tisícmi rokmi.

Funkcia pečene

Kurkuma je v hľadáčiku aj s ohľadom na svoje antioxidačné schopnosti. Vedci sa domnievajú, že tieto účinky sú tak silné, že kurkumín môže vďaka svojej chemickej štruktúre neutralizovať voľné radikály a tým i zastaviť poškodzovanie pečene škodlivými toxínmi. To by mohlo byť dobrou správou pre ľudí, ktorí užívajú silné látkay na cukrovku, prípadne na iné zdravotné stavy, pri ktorých hrá úlohu poškodenie pečene pri dlhodobom užívaní.
Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Menon VP1, Sudheer AR., Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25.

Kurkumín tiež zvyšuje aktivitu antioxidačných enzýmov. Takto bojuje proti voľným radikálom. Zablokuje ich priamo, a potom stimuluje vlastné antioxidačné mechanizmy organizmu.
Curcumin induces glutathione biosynthesis and inhibits NF-kappaB activation and interleukin-8 release in alveolar epithelial cells: mechanism of free radical scavenging activity. Biswas SK1, McClure D, Jimenez LA, Megson IL, Rahman I., Antioxid Redox Signal. 2005 Jan-Feb;7(1-2):32-41.

Kurkuma a najzávažnejšie ochorenie

Censored je ochorenie charakterizované nekontrolovaným rastom buniek. Kurkumín vypadá ako sľubný prostriedok, ktorý by mohol prispieť v boji s najzávažnejším onemocněním. Doterajšie štúdie na zvieratách naznačujú, že kurkumín má ochranné aj blahodárné účinky proti rakovine prostaty, pankreasu, prsníka, hrubého čreva alebo nejvážnějších chorob kože a tiež proti mnohopočetnému myelómu. Aj keď by bolo potrebné ďalšie štúdie priamo s testovaním na ľuďoch, aby sa pristúpilo k oficiálnemu odporučeniu kurkumy, vypadá to, že kurkumín má veľký potenciál, aby mohol zvládať podporu organizmu pri rôznych druhoch nejvážnějších chorob.
Vychádza sa z toho, že preventívne účinky môžu spočívať v tom, že kurkuma je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením.
Vedci sa tiež domnievajú, že kurkumín môže ovplyvniť rast, vývoj a šírenie nejvážnějších chorob na molekulárnej úrovni.
Curcumin and cancer: an “old-age” disease with an “age-old” solution, Anand P1, Sundaram C, Jhurani S, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB., Cancer Lett. 2008 Aug 18;267(1):133-64. doi: 10.1016/j.canlet.2008.03.025. Epub 2008 May 6.

Ďalšie štúdie dokázali, že kurkumín môže znížiť rast nových krvných ciev v censoredoch, zastaviť vznik metastáz a nakoniec tiež prispieť k smrti zmutovaných buniek.
Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? Jayaraj Ravindran, Sahdeo Prasad, and Bharat B. Aggarwalcorresponding author, AAPS J. 2009 Sep; 11(3): 495–510. Published online 2009 Jul 10. doi: 10.1208/s12248-009-9128-x

Tráviaca sústava

Kurkuma v jedle prospieva nielen chuti, ale tiež podporuje trávenie. Vďaka antioxidačným a proticensoredovým vlastnostiam môže prispievať k zdravému zažívaniu.

Tejto skutočnosti sa už dlho využíva v ayurvédskej medicíne. Teraz sa aj západná medicína zaoberá skúmaním, ako môže kurkuma pomáhať pri censorede čriev a podpore trávenia. Je tiež skúmaný vplyv kurkumy na liečbu syndrómu dráždivého čreva.

Neznamená to ale, že sa kurkuma dá konzumovať v akomkoľvek množstve. Rovnaké látky v kurkume, ktoré prispievajú k dobrému tráveniu, môžu spôsobiť podráždenie, keď ich budete konzumovať vo veľkom množstve. Preto museli niektorí účastníci štúdií prestať s užívaním kurkumy, pretože to malo negatívny vplyv na trávenie. Kurkuma stimuluje žalúdok, aby vytváral viac žalúdočnej kyseliny. Práve tento fakt môže niektorým pomôcť a niekomu skôr uškodiť. Preto je potrebné dávať si pozor na konzumovanie väčšieho množstva kurkumy.

Autori štúdie US American, uverejnenej v roku 2014 v USA National Library of Medicine dospeli k záveru, že kurkumín má veľký potenciál pre liečbu ochorení tráviaceho traktu. Zvláštna účinnosť kurkumínu je dokázaná u terapie censoredových procesov v gastrointestinálnom trakte ako v censorede žalúdočnej sliznice. Účinnosť zahrnuje tiež liečbu pečeňovej fibrózy. Pôvodný problém nízkej biologickej dostupnosti a distribúcie v tele sa už darí riešiť. Preto je kurkumín považovaný za jeden z najsľubnejších prípravkov na liečenie ochorení tráviaceho traktu a ďalších ochorení ako sú niektoré zmutované buňky.
Efficacy of turmeric in the treatment of digestive disorders: a systematic review and meta-analysis protocol, Kednapa Thavorn, Muhammad M Mamdani, Sharon E Straus, Syst Rev. 2014; 3: 71., 10.1186/2046-4053-3-71

Pretože kurkumín stimuluje tvorbu žlče v žlčníku, môže pomôcť pri trávení. Nemecká Kommission E, skupina odborníkov, ktorá posudzuje a určuje bezpečnosť byliniek pre predpisovanie, podporuje kurkumu na liečbu rôznych ťažkostí s trávením. Môže sa jednať o poruchy trávenia, nadúvania, plynov a dyspepsie. Môže prospieť i pacientom so censoredovými stavmi, ako je ulcerózna kolitída.

Ulcerózna kolitída

Ulcerózna kolitída je chronické ochorenie zažívacieho traktu, u ktorého príznaky majú tendenciu prichádzať a odchádzať. Kurkuma môže pomôcť osobám s ulceróznou kolitídou zostať v bezpríznakovom stave. V jednej dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii ľudia, ktorých ulcerózna kolitída priniesla dočasnú úľavu, užívali buď kurkumín alebo placebo spolu s konvenčnou liečbou po dobu 6 mesiacov. Tí, ktorí užívali kurkumín, mali návrat príznakov omnoho nižší ako tí, ktorí brali placebo.

Kurkuma v súvislosti s činnosťou mozgu

Zistilo sa, že neuróny sú schopné vytvárať nové spojenia, ale v určitých oblastiach mozgu sa môžu aj množiť a zvyšovať počet. Dôležitú úlohu pritom hrá rastový hormón Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF), ktorý funguje v mozgu.
Brain-derived Neurotrophic Factor, DEVIN K. BINDER, HELEN E. SCHARFMAN, Growth Factors. 2004 Sep; 22(3): 123–131.
doi: 10.1080/08977190410001723308

Mnoho bežných porúch mozgu sa spája s poklesom hladiny tohto hormónu. Jedná sa napríklad o depresie a Alzheimerovu chorobu. Zistilo sa, že kurkumín sa môže postarať o rast hladiny BDNF v mozgu a bojovať proti rôznym degeneratívnym procesom práve v tomto orgáne.
Curcumin reverses the effects of chronic stress on behavior, the HPA axis, BDNF expression and phosphorylation of CREB
lYingXu, BaoshanKu, LuTie, HaiyanYao, WengaoJiang, XingMa, XuejunLi, Sciencedirect.com

Čím by sa dalo spomaliť alebo zvrátiť veľa ochorení mozgu a pokles mozgovej funkcie v súvislosti s vekom.
Curcumin Enhances Neurogenesis and Cognition in Aged Rats: Implications for Transcriptional Interactions Related to Growth and Synaptic Plasticity
Suzhen Dong , Qingwen Zeng , E. Siobhan Mitchell, Jin Xiu, Yale Duan, Chunxia Li, Jyoti K. Tiwari, Yinghe Hu, Xiaohua Cao , Zheng Zhao, 2012, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0031211

Kurkuma a Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je najčastejšia neurodegeneratívna choroba na svete a hlavnou príčinou demencie. Pretože pre túto chorobu nie je žiadna dobrá ošetrenie, je dôležité bojovať predovšetkým proti jej vzniku.
Je známe, že v Alzheimerovej chorobe hrajú dôležitú úlohu censored a oxidačné poškodenie a kurkumín pôsobí proti obom týmto faktorom.
Medzi hlavné rysy Alzheimerovej choroby patrí vznik bielkovinových spletitých látok s názvom amyloidné plaky. Štúdie ukazujú, že kurkumín môže pomôcť odstrániť tieto plaky.
Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients.Zhang L1, Fiala M, Cashman J, Sayre J, Espinosa A, Mahanian M, Zaghi J, Badmaev V, Graves MC, Bernard G, Rosenthal M., J Alzheimers Dis. 2006 Sep;10(1):1-7.

Bolo by ale ešte potrebné ďalšie skúmanie a potvrdenie, či kurkumín skutočne môže spomaliť alebo zvrátiť vývoj Alzheimerovej choroby.

Vplyv kurkumy na krvný systém

Kurkuma má čistiace vlastnosti, ktoré tiež podporujú krvácanie, aj keď zatiaľ nie je celkom jasné, prečo tomu tak je. V súvislosti s fungovaním kurkumy v krvi pravdepodobne dochádza k znižovaniu hladiny cholesterolu.

Cukrovka a kurkuma

S. Chuengsamarn so svojim kolektívom uverejnil v roku 2012 štúdiu na pacientoch s prediabetom. V nasledujúcich 9 mesiacoch došlo u 19 pacientov s placebom ku zmene na diabetes mellitus 2. typu. Naopak u skupiny, ktorá dostávala kapsuly 250 mg kurkumínoidu pri dávkach 3 kapsuly 2x denne, k zhoršeniu stavu nedošlo. Štúdie sa zúčastnilo 240 pacientov, dokončilo ju 201 pacientov.
Curcumin Extract for Prevention of Type 2 Diabetes, Somlak Chuengsamarn, MD, Suthee Rattanamongkolgul, MD, Rataya Luechapudiporn, PHD, Chada Phisalaphong, PHD and Siwanon Jirawatnotai, PHD; Corresponding author: Somlak Chuengsamarn, Diabetes Care 2012 Nov; 35(11): 2121-2127.

Činnosť srdca, srdcová choroba

Štúdie naznačujú, že kurkuma môže pomôcť predísť ateroskleróze, nárastu plakov, ktoré môžu blokovať tepny a byť tak príčinou infarktu alebo mŕtvice. V štúdiách na zvieratách extrakt z kurkumy spôsoboval pokles hladiny cholesterolu.
Srdcové choroby sú veľmi komplikované a súvisí s nimi mnoho vecí. Kurkumín znižuje censoredy a oxidáciu, ktoré sa spolupodieľajú na ochoreniach srdca.

Za hlavnú výhodu kurkumínu, ak sa jedná o srdcové ochorenia, sa považuje zlepšenie funkcie endothelu, čo je výstielka ciev. Endotelová dysfunkcia je hlavnoum príčinou srdcových chorôb. Endotel nie je schopený regulovať krvný tlak, krvnú zrážanlivosť a rôzne ďalšie faktory.

Niektoré štúdie uvádzajú, že práve kurkumín by mohol zlepšovať funkciu endotelu. V jednej štúdii bolo 121 pacientov, ktorí podstupovali operáciu bypassu koronárnej artérie. Testujúci konzumovali náhodný výber placeba alebo 4 gramy kurkumínu denne, niekoľko dní pred a po operácii. Skupina s kurkumínom mala o 65 % znížené riziko srdcového záchvatu.
Effects of curcuminoids on frequency of acute myocardial infarction after coronary artery bypass grafting, Wongcharoen W1, Jai-Aue S, Phrommintikul A, Nawarawong W, Woragidpoonpol S, Tepsuwan T, Sukonthasarn A, Apaijai N, Chattipakorn N., Am J Cardiol. 2012 Jul 1;110(1):40-4. doi: 10.1016/j.amjcard.2012.02.043. Epub 2012 Apr 3.

Ďalšie účinky kurkumy

Bakteriálne a vírusové infekcie

Štúdie na zvieratách naznačujú, že kurkuma môže zabíjať baktérie, vírusy, huby a censoredy. Rozsiahle antivírusové účinky kurkumínu proti rôznym censoredm patogénom dávajú možnosť túto zlúčeninu označiť ako kandidáta na antivírusovú látku pri vývoji nových antivirotík z prírodných zdrojov proti citlivým vírusom. Je ale potrebné ďalšie skúmanie.
A Review on Antibacterial, Antiviral, and Antifungal Activity of Curcumin, Soheil Zorofchian Moghadamtousi, 1 Habsah Abdul Kadir, 1 Pouya Hassandarvish, 2 Hassan Tajik, 3 Sazaly Abubakar, 2and Keivan Zandi, Biomed Res Int. 2014; 2014: 186864.

Vedci zo Zdravotníckeho centra Univerzity v Marylande sa domnievajú, že kurkuma by mohla mierniť predmenštruačné symptómy. Aspoň to naznačujú údaje z niekoľkých štúdií, bolo by ale potrebné ďalšie skúmanie.

Zhrnutie poznatkov o kurkume

Kurkuma môže pomôcť s tráviacimi ťažkosťami, so censoredmi. Dôležité sú ale tiež napríklad jej antioxidačné schopnosti.

Zdravotnícke centrum Univerzity v Marylande množstvo kurkumy v potravinách považuje za bezpečné a malé množstvo pridávané do jedla by nemalo predstavovať problém. Napriek mnohým pozitívnym účinkom je potrebná pri vyhľadávaní kurkumy obozretnosť. Kvôli niektorým z vedľajších účinkov, je potrebné skonzultovať prípadné užívanie najprv s lekárom. Jedná sa najmä o osoby s cukrovkou, žlčovými kameňmi, osoby s látkami na predpis. Opatrné by ale takisto mali byť tehotné alebo dojčiace ženy (s ohľadom na krvácavé účinky).