Alergia – neprimeraná odpoveď imunitného systému

Alergia je spôsobom reakcia imunitného systému na látky z nášho okolia, ktoré nazývame alergény. Môže vypadať celkom nenápadne, keď ju sprevádza napríklad nádcha, kašeľ, vyrážka. Jedna z podôb je ale aj anafylaktický šok, ktorého dôsledkom môže byť smrť.

Alergia a alergény

Medzi najčastejšie alergény patria roztoče a srsť zvierat napr. mačiek, psov alebo hlodavcov. Veľmi často chorobu vyvoláva tiež peľ, prach, plesne. O výskyte alergénov informuje peľová informačná služba. Nebezpečím sú taktiež potravinové alergie – napríklad na orechy, citrusy, čokoládu, ale tiež alergie na vaječné, mliečne alebo obilné bielkoviny. V prípade potravín sa však niekedy jedná o potravinovú intoleranciu. Reakcie sa môžu vyskytnúť aj na včelie alebo osie bodnutie. Výnimkami nie sú ani alergie na látkay.

Alergické prejavy

Neprimeraná reakcia na alergény sa môže prejaviť lokálnymi symptómami ako je:

  • zdurenie nosnej sliznice – alergická nádcha,

  • opuchy očí sprevádzané začervenaním a svrbením – alergický censored spojiviek,

  • svrbenie a žihľavka – výskyt ekzému, vyrážky a podobných kožných reakcií,

  • zúženie priedušnice, priedušiek, dušnosť, niekedy až astmatický záchvat,

  • bolesť uší a zhoršenie sluchu.

Z drobných problémov sa môže vyvinúť tiež alergická astma. Vzniká v dýchacích cestách a látky, ktoré do organizmu preniknú, spôsobia reakciu – astmatický záchvat. O prieduškovej astme sa hovorí ako o dôsledku „západného spôsobu života”. Veľmi často sa totiž vyskytuje u osôb vo väčších mestách.

Dedičnosť a prevencia

Pokiaľ niektorý z rodičov trpí alergiou, je pomerne vysoký predpoklad, že alergické bude aj dieťa, prípadne môže alergiu zdediť až nasledujúca generácia.

Hovorí sa o tom, že absencii tohoto zdravotného problému by mohla pomôcť v tehotenstve vyššia konzumácia selénu, zinku a tiež antioxidantov. Fajčenie môže zase vyvolať alergie.

Napríklad u roztočovej alergie prispieva k zlepšeniu stavu používanie špeciálnych textílií, odstránenie „lapačov prachu” (záclony, čalúnený nábytok, koberce) a vyšší hygiena. Pri peľových alergiách zase napríklad pomáha pohyb vonku skoro ráno alebo po daždi, dôležité je sledovať peľové spravodajstvo, obmedziť kontakt s peľmi. U plesní má napríklad veľký význam časté vetranie, nevyhnutné je vyriešiť problémy s presakovaním vody alebo vzlínaním vlhkosti.